logo-marinap-basic
loader-image
Portorož, SI
20:43,
temperature icon 28°C
Humidity 57 %
Wind 2 Km/h
Wind Gust: 0 Km/h

Kamera

Varni prvi koraki v svet navtike, 1. del: sidranje.⚓

Drage navtične navdušenke in navdušenci, lepo pozdravljeni!👋

Ker želimo širiti duh “yachtinga” med ljudi, obenem pa s svojo izkušeno ekipo posedujemo pravo zakladnico znanja s tega področja, smo se odločili, da bomo pripravili serijo navtičnih nasvetov, ki bodo začetnikom pomagali pri prvih korakih v prečudoviti modri svet pomorščakov.🌊

Preden začne pomorščak upravljati s plovilom, mora spoznati, kako ga varno ustaviti na mesto in ga tam tudi obdržati. Pomembno je, da je pri svojem početju samozavesten ali samozavestna, ker v razburkanem morju ni prostora za dvome in napake, odgovornost za lastno in tuje življenje pa je velika. Zato smo se odločili, da bo naš prvi nasvet govoril o sidranju. Preberite, katere so ključne točke, ki jih morate poznati, da bo vaša barka pravilno zasidrana.

1️⃣    Izbira: preverite, če ima vaše sidro ustrezno težo in obliko za vaše plovilo ter istočasno tudi za področje sidranja. Splošno pravilo je, da sidro tehta kilogram na vsake štiri metre dolžine plovila.

2️⃣    Poznavanje morskega dna: preden spustite sidro, preverite morsko dno. Različni tipi morskega dna za optimalen oprijem zahtevajo različne tipe sidra.

3️⃣    Pravilna dolžina vrvi: uporabite dovolj dolgo vrv, da bo tako barka dovolj oddaljena od morskega dna in se ne bo ob valovanju morja neprijetno zibala.

4️⃣    Dvigovanje sidra: pri dvigovanju sidra poskrbite, da se vrv ne bo ovijala okoli samega sidra. To bi lahko povzročilo nepotrebno napetost in težave pri dvigovanju.

5️⃣    Preverjanje pritrditve: ko je sidro spuščeno, se prepričajte, da je pravilno postavljeno in je plovilo dobro zasidrano. Potegnite nekajkrat nazaj, da se prepričate, če je sidro dobro »zagrabilo«.

6️⃣    Spremljajte vreme: preverite vremensko napoved in preverite, če je sidro dovolj močno, da bo zdržalo morebitne spremembe v razmerah.

7️⃣   Vzdrževanje: sidro redno pregledujte in vzdržujte optimalno stanje.

Pravilno uporabljeno sidro bo zagotovilo, da boste lahko mirno uživali na sidrišču in se izognili neprijetnim situacijam. Veselimo se, da boste na morju varni in vam želimo prijetno plovbo!